fbpx
Select Page

Robovikings

Konkurransen som gir barn og ungdom en praktisk og morsom tilnærming til realfag og teknologi.
FIRST® LEGO® League (FLL) er en kunnskaps- og teknologikonkurranse som arrangeres for barn i alderen 10-16 år. Konkurransen varer i åtte uker, og lagene skal her designe og programmere en LEGO MINDSTORMS-robot, markedsføre prosjektet og sitt eget lag, samt jobbe med FLL sine kjerneverdier. Hvert år har konkurransen et samfunnsaktuelt tema og i 2018/2019 skal deltakerne ut i verdensrommet med temaet INTO ORBIT. Etter åtte uker skal lagene konkurrere mot hverandre, og i løpet av 2 minutter og 30 sekunder skal robotene løse så mange oppgaver som mulig.
– Data Respons R&D Services er stolt hovedsponsor av laget RoboVikings, forteller Ivar Sehm, direktør Data Respons R&D Services. Ungdommene viser en utrolig laginnsats, og de oppfyller Data Respons sine verdier fullt ut; ta ansvar, prestere, være raus, og ha det gøy.

Laget består av tre gutter fra Oslo i alderen 13 og 14 år – Henry, Martin og Anders. Martin er nå klar for sin femte sesong i FLL. For Henry er dette den andre sesongen, og for Anders er dette den første. RoboVikings har all grunn til å være stolte av seg selv – for søndag 11. november 2018 konkurrerte de mot 20 andre lag i FLL i Oslo, og ungdommene gikk av med seieren! Denne førsteplassen førte laget videre til den skandinaviske finalen. Gullguttene viste intet annet enn råskap, og endte opp med en sammenlagtplassering blant de fire beste. I tillegg gikk de av med 1. plassen i robotkjøring, og 1. plassen i teknologi!

Med temaet INTO ORBIT har RoboVikings valgt å se på hvordan de kan forbedre strålebeskyttelsen i astronauters romdrakter, og samtidig ivareta draktens bevegelighet.
– Vi valgte dette temaet fordi stråling er ett av de største problemene man støter på når man befinner seg utenfor jordas magnetfelt og atmosfære, forteller Martin.

– Prosjektet vårt fikk mye skryt av en svensk ESA-ingeniører under det skandinaviske mesterskapet, og prosjektet har blitt nominert til Scandinavian Innovation Award, legger Henry til.

– Vi har vært i kontakt med flere fagpersoner, vært i møte med Norsk Romsenter og en fysiker fra UiO, sier Anders. Vi har også sendt prosjektrapporten vår til NAROM, ESA og NASA.

Innsatsen til guttene har satt sine spor, og i år skal de feire Norges nasjonaldag i utlandet. Som eneste lag fra Skandinavia reiser guttene til USA for å konkurrere i FIRST® LEGO® League California Open International. Dette mesterskapet er ett av fire åpne internasjonale mesterskap i verden og arrangeres 17-19 mai. Klarer guttene å forsvare fjorårets fjerdeplass? Følg med på kanalene deres og hei dem frem!