fbpx
Select Page

Vi jobber med:

Halfwave

Halfwave er en ledende aktør for rørinspeksjon for olje- og gassindustrien.
Ved bruk av ultralydteknologi bistår Halfwave sine kunder med nøyaktig og pålitelig inspeksjonsdata. Data Respons R&D Services har siden 2012 bistått Halfwave med ekspertise, og i skrivende stund jobber vi på fem prosjekter for dem.

Data Respons R&D Services er ikke et tradisjonelt konsulentselskap, vi er mye mer. I tillegg til konsulenttjenester gjennomfører vi også fulle utviklingsprosjekter inhouse for våre kunder. Vi skal nå ta en nærmere prat med tre av våre utviklere, som alle jobber på tre forskjellige inhouse-prosjekter for Halfwave.

Marianne

Marianne har seks års erfaring som utvikler, og jobber til daglig med softwareutvikling for R&D Services. Nå har hun tatt med seg erfaringen sin til Halfwave, der hun er både prosjektleder for tre embedded-prosjekter og softwareutvikler.

Som utvikler støter man stadig på nye utfordringer, noe Marianne ser positivt på og tenker på som kompetanseutvikling.

– Prosjektene har vært veldig omfattende, og vi har møtt på haugevis av spennende tekniske utfordringer underveis, forteller Marianne. Alt fra hvordan man skal lagre unna så mye data i en gitt hastighet – uten å bruke veldig mye strøm, til hvordan vi skal kunne designe analog forsterkerkrets slik at den forsterker signalet og ikke støyen. Utfordringene ser jeg på som læring – så jeg vil si at jeg har lært ekstremt mye det siste året. Tidligere har jeg ikke jobbet med embeddede systemer, så alt hvordan man designer slike systemer har vært nytt for meg – hvilke hensyn som må tas, og hvilke stadier man skal igjennom i utviklingen. I tillegg har jeg lært mye om hvordan hardwareingeniører jobber og evaluerer løsninger.

– Jeg må legge til at det er nettopp dette jeg liker veldig godt med jobben min her hos Data Respons, det er en arbeidsplass der du lærer mye, har kontinuerlig kompetanseutvikling og faglige utfordringer, noe jeg trives veldig godt med.

I tillegg til utfordringer og utvikling, har Marianne en krevende, men morsom arbeidsdag.

– Det er vanskelig å nevne kun én ting som er spesielt morsomt i prosjektet, da det aller meste har vært nytt og spennende for meg. Men det er definitivt gøy bare å få være med å designe så avanserte kort.

Det tok ikke lang tid før Marianne startet som utvikler hos Data Respons til hun ble en bidragsyter i Halfwave-teamet. I dag går mye av arbeidsdagen med på å følge opp teamet.

– Vi er et stort team, på det meste opp i 10 utviklere – innen software, hardware og FPGA, forteller Marianne. Det er selvfølgelig mange fordeler med å jobbe i team, man kan lære av de rundt seg, og man kan lære bort sin kunnskap. Når man jobber med så komplekse problemer som vi gjør, er det veldig bra å kunne få innspill fra ulike personer i teamet – med ulike faglige bakgrunner og innfallsvinkler til problemløsning. Som jeg nevnte så har jeg ikke jobbet mye med embeddede systemer før så da var jeg helt avhengig av hjelp av flinke faglige eksperter til å forstå systemet og utfordringene som lå fremfor oss. Kollegaene mine er veldig glade i å lære bort, noe som har gjort at jeg har kunnet bidra som prosjektleder fra starten, og lært meg detaljene rundt det faglige underveis.

“Data Respons-teamet er veldig flinke. Det er utrolig gøy å lære noe nytt hver dag.”
Marianne

Programmerer

Gjennom prosjektperioden har R&D Services og Halfwave hatt tett kontakt. Kunderepresentant og senior elektroingeniør, Kjetil Nyberg, sier at Halfwave valgte Data Respons blant annet på grunn av at vi kunne bistå med utviklere innen alle de forskjellige fagområdene de trengte.

– Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet mellom Data Respons R&D Services og Halfwave, forteller Kjetil. Vi valgte Data Respons fordi de hadde kapasitet, kunne ta hele prosjektet inhouse og totalansvaret, i tillegg til at de hadde faglig sterke utviklere innen alle fagområdene jeg ønsket – hardware, software og FPGA. Samarbeidet fungerer veldig åpent – utviklerne tar opp utfordringer med en gang de støter på noe, og alt er transparent og synlig hele veien – så jeg er alltid informert og har innsyn i hele prosessen, legger Kjetil til.

Preben

Preben startet sin karriere som utvikler hos Data Respons R&D Services høsten 2015. De siste fem månedene har han bistått Halfwave som prosjektleder og softwareutvikler på et prosjekt der formålet var å utvikle ny programvare.

– Hovedoppgaven i prosjektet er å erstatte Halfwaves eksisterende programvare med oppdaterte og mer brukervennlige løsninger. Her er jeg både prosjektleder og softwareingeniør – som innebærer en god miks mellom kundedialog, prosjektgjennomføring, design, og utvikling sammen med kollegaer i R&D Services, forteller Preben.

– Arbeidsdagen min er veldig spennende. Jeg jobber med software design og arkitektur, valg og evaluering av teknologier og rammeverk, design og prototyping av brukergrensesnitt, implementasjon av brukergrensesnitt, back-end applikasjon, test og integrasjon med embedded software og hardware.

Preben har jobbet som utvikler hos Data Respons R&D Services i snart fire år, og prosjektlederrollen har falt i smak.

– I dette prosjektet jobber vi i team og jeg synes det er spesielt spennende og lærerikt å se dette teamarbeidet fra prosjektlederrollen. Samtidig er en av fordelene med å jobbe i et mindre inhouse prosjekt at alle i teamet bidrar til de fleste aspektene ved prosjektet. Det vil si at jeg som prosjektleder også får bidra som utvikler og kan fra tid til annen sette meg ned og konsentrere meg om spesifikke implementasjonsoppgaver, noe jeg selvfølgelig stortrives med. I tillegg vil jeg trekke frem at teamjobbing er uunnværlig, ved at du har noen å diskutere problemer og løsninger med, i tillegg til at kollegaer kan komme opp med ideer du ikke tenkte på selv.

“Det er spesielt morsomt å se kunnskapen til egne kollegaer utspille seg fra gode ideer til gode demoer for kunden.”
Preben

Programmerer

Data Respons R&D Services jobber hver dag for at de ansatte skal få faglige utfordringer og heve kompetansen sin. Dette er noe Kjetil har merket.

– Data Respons R&D Services har veldig gode utviklere. Enten har avdelingsleder Ola plukket ut de beste, eller så ligger Data Respons veldig høyt på kompetansestigen – og jeg tror nok mer på det siste, ler Kjetil. Data Respons har et stort nettverk, og gjennom disse prosjektene har de brukt folk internt i bedriften til å bistå de som er i prosjektet om det har vært mye å gjøre. Derfor føler jeg meg trygg på at arbeidet blir gjort innen tidsfristene og med den kvalitetene vi ønsker – og igjen disse utviklerne kan sakene sine.

“Data Respons R&D Services er en bedrift jeg absolutt vil anbefale videre – jeg har faktisk gjort det allerede!”
Kjetil

Halfwave

Jörgen

Jörgen har viet de siste 22 årene til utvikling – syv av dem til godkjenning av utstyr for eksplosive områder. Prosjektet Jörgen jobber på har som formål å oppgradere to av Halfwaves prosesskort for innsamling av sensordata, slik at de er oppdaterte og har de nyeste teknologiske løsningene.

– Min oppgave i dette prosjektet er å være hardware Lead, og hjelpe Halfwave med IECEx og ATEX sertifiseringsprosessen til et av deres In-Line Inspeciton Tool.

Jörgen har ikke jobbet med hardwaren alene, og fordelene med å jobbe i team har vært mange.

– Det er absolutt en fordel å jobbe i team, sier Jörgen. Fordelene er at man har forskjellig erfaringer, og man kan diskutere med kollegaer, slik at man kommer frem til de beste løsningene.

Selv som spesialist med lang fartstid, møter Jörgen fortsatt på utfordringer.

– Utfordringer med utvikling av såpass store og komplekse systemer som dette er mange, forteller Jörgen. Det krever spesialistkunnskaper innen mange områder, sånn som minne, PCB oppbygging, power management og sensorteknikk. I blant kommer det barnesykdommer – der digital teknikk blandes med analog. Her gjelder det å kunne løse problemet, samtidig som man har god framdrift i prosjektet. Dette er noe vi klarte, ved å bruke Data Respons sin fleksible ressursallokering, som vil si at vi tar inn flere ressurser i ulike faser i prosjektet.

Som utvikler mener Jörgen man aldri er ferdig utlært, og etter 14 år i faget lærer han fortsatt nye ting.

– Prosjektet har vært utrolig lærerikt for meg, både som hardware-lead, men også rent teknisk. Vi hadde et problem med en 1 MHz interferens fra strømstyringssystemet som så på akustisk måling. Da fikk vi hjelp fra en ekspert fra UK gjennom leverandøren, som hjalp oss med å forstå de inngående detaljene i «current mode spenningsregulator» og vi kunne dermed løse problemet vårt.

Med utfordringer kommer utvikling – og arbeidsdagen til Jörgen er alt annet enn kjedelig.

– Alle faser i slike prosjektgjennomføringer – fra brainstorming til design, implementering, bygge og teste, har sin sjarm. Personlig synes jeg testing er det morsomste, når man står ovenfor en utfordring og må løse det – det er jo nettopp dette man lærer av! Avslutter Jörgen.

“Jeg er så utrolig takknemlig over å få være med på denne reisen. Det er et stort og lærerikt prosjekt, der mye har blitt utviklet fra bunnen av og på kort tid. Kunden er responsive, med mange gode innspill, så samarbeidet fungerer veldig bra. Jeg og mine kollegaer har fått bryne oss på mange ulike områder innen elektronikkutvikling – og det er jo nettopp dette vi brenner for!”
Jörgen

Elektronikkdesigner

FNs bærekraftsmål