fbpx
Select Page
Prosjekt:

Teknologibordet

Hver dag rusler utviklerne ut i ESD-sandalene sine og over gårdsplassen, før de samles til felles lunsj og et parti sjakk.
R&D Services gjennomfører både utviklingsprosjekter in-house og konsulenttjenester. For tiden sitter alle utviklerne på Kongsberg-avdelingen ute i prosjekt hos kunde, men hver dag samler de seg til felles lunsj i Data Respons sine lokaler. Da Daniel var mellom prosjekter, så han at dette fellesskapet kunne utnyttes. Han valgte derfor å lage et teknologibord som utviklerne kunne bruke i lunsjpausene.

Teknologibordet

Teknologibordet består av to deler, en sjakk-del og en Air Hockey-del. Bordet er bygd opp av gamle kontorpulter, som er pusset ned og malt. Air Hockey-delen består av en trefibareplate med mange små hull som slipper opp luft, og alt styres av en stor bilradiatorvifte. Måldeteksjonen er gjort med en IR diode og IR detector, og en liten MCU som tolker målingen. Resultatene blir sendt over en serielink til PC-en som er koblet til bordet.

Før sjakk-delen ble ferdig implementert gikk Daniel ut i oppdrag for kunde. Bordet står med det uferdig i Data Respons sine lokaler. Bordet er ferdig malt vel og merke, men det står igjen uten tilkoblede antenner og ingen form for automatisk registrering.

Bacheloroppgaven

Fire studenter fra USN campus Kongsberg, tok kontakt med Data Respons og lurte på om vi hadde et prosjekt for deres bacheloroppgave. Avdelingsleder Tom fortalte om teknologibordet, og at de kunne ferdigstille sjakk-delen basert på NFC-standarden, med faglig veiledning av bordets far, Daniel. Og studentene tok utfordringen på strak arm.

I grove trekk skal studentene identifisere og lokalisere brikkene på sjakkbrettet – både farge og posisjon. Denne dataen skal så registreres og sendes til bordets PC, som igjen analyserer dataen og viser stillingen.

Studentenes første oppgave vil være å sette seg inn i teknologien de skal bruke – NFC-teknologi. Studentene har ikke jobbet med denne teknologien før, og de har derfor en stor læringsprosess foran seg – noe de gleder seg til!

NFC-teknologi, på norsk nærfeltskommunikasjon, er en kommunikasjonsform som baserer seg på elektromagnetisk stråling i nærfeltet – under 2 bølgelengder. Egenskapen med NFC er at kommunikasjonen kan skje mellom en aktiv og en passiv enhet, og den passive enheten trenger ikke batteri. Mange av oss bruker denne teknologien i dag, ofte uten at vi er klar over det – gjennom bruk av adgangskort og kontaktløs betaling i butikk. Kommunikasjonsraten til NFC-teknologien er lav, og teknologien brukes derfor oftest sammen med WiFi eller blåtann – der NFC setter opp en link mellom enhetene der data overføres ved hjelp av høyhastighets datalink.

Studentene har en spennende vår i vente, med mye ny lærdom og en smak på arbeidslivet.

– Vi har ikke gjort noe lignende før, men vi gleder oss veldig! Det er både en utfordring og en velsignelse å jobbe i gruppe på bacheloroppgaven. Man får gjort mer som en gruppe enn som et individ, og man får et større håndgrep over oppgaven. Ting går fortere, og vi har fire smarte hoder som sammen kan løse kommende problemer, sier studentene.