fbpx
Select Page

Møt oss:

Olav

Olav har en bachelor i fysikk, astronomi og meteorologi, samt (straks) en master i fysikk fra Universitetet i Oslo. De siste seks ukene har han latt master-skrivingen ligge på hylla og hatt sommerjobb her hos oss i R&D Services.

Olav

Olav har stor stå-på-vilje og elsker å utfordre seg selv. Gjennom både bachelor- og mastergraden jobbet han ved siden av studiene – som privatunderviser, gruppelærer i kretselektronikk og signalbehandling og på realfagsbiblioteket på Blindern. I tillegg har han lagt bak seg 4 år hos Elkjøp og 4 år i høyere verv i Realistforeningen.

Valget om å bli ingeniør kom ikke før Olav var ferdig på videregående. Hjemme har han to inspirasjonskilder – en mor som er sykepleier og en far som er doktoringeniør fra NTH. Lenge var han usikker på hvilken vei han ville gå – den praktiske eller den mer teoretiske. Olav har alltid vært glad i realfag, og han beskriver faget som både vanskelig og gøy på en og samme tid. Og det er blandingen av utfordringer og problemløsning, og kicket av å knekke vanskelige oppgaver, som gjorde at Olav valgte fysikkens vei.

Junior vs. Senior

De siste seks ukene har Olav tilbrakt her hos oss. Han har jobbet tett med to av våre spesialister, Jörgen og Robert. Begge har over 20 års erfaring med hardwareutvikling, og denne sommeren har de vært mentorer for Olav.

– Det å ha Robert og Jörgen som mentorer denne sommeren har vært helt fantastisk. De har en enorm kunnskap, og en intuitiv forståelse av det de jobber med. De er enkelt og greit forbilder. Her er ingen spørsmål for dumme, med unntak av det jeg holder for meg selv, ler Olav. Det er veldig enkelt å snakke med dem og spørre om hjelp.

Arbeidsoppgavene til Olav har blant annet vært å bistå med hardwareutvikling og testing på to in-house prosjekter.

– Arbeidsoppgavene mine har vært spennende og varierende, og jeg har fått prøvd meg på litt av hvert. Det har vært veldig kult å få så mye tillit, samtidig har det vært en stor trygghet å ha Jörgen og Robert på en armlengdes avstand. Arbeidsoppgavene har blitt tilpasset mitt nivå – oppgavene har ikke vært lette, men heller ikke uoverkommelige, sier Olav.

Masteroppgaven

Olav får ikke den lengste sommerferien i år, masteroppgaven venter hjemme. Etter en uke på hytta med samboeren begynner skrivingen for fullt. Olavs masteroppgave innebærer å lage et instrument som kan utføre syklisk voltammetri, en elektrokjemisk målemetode.

– Målet med masteroppgaven er å lage et bidrag for å kurere Parkinson, forteller Olav. Masteroppgaven min er en del av et større prosjekt. Det var veilederen min som tipset meg om dette EU-prosjektet. Formålet er å lage et instrument som kan måle og regulere mengde dopamin. Personer med Parkinson mangler dopamin et sted i hjernen, så hvis man kan sette inn et instrument som kan måle og regulere dopamin, så kan man forhindre at de får symptomene på Parkinson. Min oppgave er å lage måleinstrumentet mindre.

Når Olav ikke er på jobb tilbringer han helst fritiden i naturen. Han har også et behov for å utfordre seg selv, hvis ikke kommer kjedsomheten fort.

– Jeg har et behov for progresjon, forteller Olav. Jeg elsker å lære nye ting og jeg kjeder meg fort om jeg ikke får utviklet meg på et eller annet vis. Fritiden min brukes gjerne i skog og mark, og når jeg er hjemme lærer jeg meg nye ting. Jeg har lenge spilt gitar og bass, og nylig kjøpte jeg meg et piano for å lære meg dette også – jeg kan jo noter fra før av, så jeg tenkte at det var greit å utnytte denne kunnskapen og lære seg flere instrumenter.

Data Respons

Fremtiden til Olav er full av forventninger, og først på lista står masteroppgaven. Videre er målet å bli senior utviklingsingeniør, så spesialist her hos Data Respons.

– Data Respons har et veldig godt utviklingsmiljø, og en karrierestige som gir en mye kunnskap. Så om 5-10 år ser jeg for meg at jeg har blitt senior utviklingsingeniør, og jobber med å utvikle kunnskapen min for å bli spesialist, sier Olav. I tillegg ser jeg for meg at vi har fått pusset opp huset, fått en hund til (vi får allerede en liten valp i neste uke, så det blir stas!), og tatt steget videre inn i denne såkalte «voksenverden».

Olav har tre kriterier for å trives på arbeidsplassen, og alle tre blir oppfylt her hos Data Respons.

1. Gode og inkluderende kollegaer, samt et sosialt miljø
2. Varierte og utfordrende arbeidsoppgaver
3.Følelsen av mestring

– For at jeg skal trives på jobb må jeg for det første ha gode og inkluderende kollegaer. Det er ikke noe vits i å ha en god jobb om du ikke har gode folk å jobbe med! Og folka her hos Data Respons er veldig inkluderende og morsomme, så jeg stortrives. Videre trenger jeg progresjon og følelsen av mestring, og varierte og utfordrende arbeidsoppgaver er derfor essensielt. Det å lære nye ting er det beste jeg vet, og å ha en lav terskel for å spørre om råd er derfor viktig – og her er det alltid rom for å spørre om hjelp. Data Respons er et sted man kan jobbe i 30 år og fortsatt lære noe nytt hver dag, så jeg gleder meg enormt til å jobbe fulltid igjen fra januar av! Og til slutt er det jo viktig å kunne ha et godt forhold til kollegaene sine også utenfor jobben, og her hos Data Respons gjør vi mye gøy! Til vanlig har vi treninger som styrke, spinning, jogging og innebandy, samt hackathons og andre faglig relevante arrangementer. Siden det er ferietid har det for det meste gått i volleyball på ettermiddagene sammen med kollegaer. I tillegg er det jo et pluss at det er 6 uker ferie og god lønn, avslutter Olav.