fbpx
Select Page
Vi jobber med:

Baker Hughes

Da Malén jobbet med Baker Hughes (BHGE) i høst var ikke GUI og Modbus det eneste nye hun lærte. Hun fikk også lære (på den harde måten), at det fortsatt er mange taxier i Tyskland som ikke tar kortbetaling i 2019!
Malén jobber til daglig som softwareutvikler hos R&D Services Bergen. Hun har en bachelor i automatiseringsteknikk fra hjembyen sin Ålesund, og en master i robotikk fra Universitetet i Sheffield. Den siste tiden har Malén bistått BHGE – et ledende energiteknologiselskap som leverer løsninger for energi- og industrikunder over hele verden.

ReadRio

– «ReadRio», altså Read Remote IO, er prosjektet jeg har jobbet på, og er også navnet på produktet som skal lages. Produktet er en Windows applikasjon som skal bli brukt til overvåkning av diverse sensorer i et system. Formålet er å bytte ut det eksisterende kommunikasjonsprogrammet, som bruker Modbus RTU, til et som bruker Modbus TCP/IP.

Arbeidsdagen til Malén består av å utvikle et program som skal kommuniserer med et system som er koblet sammen av diverse sensorer. Programmet skal gjøre det enkelt for operatørene å se dataene som blir lest ut og konfigurerer innstillinger for kommunikasjon og lagring av data.

– Oppgaven min i dette prosjektet har vært å lage et Windows program som skal kommunisere med moduler via Modbus TCP/IP. Programmet henter data fra sensorer som er koblet til kommunikasjonsmodulene og lagrer det i en database, samt viser de i sanntid til operatørene. Brukergrensesnittet gjør det mulig for brukeren å sette innstillinger for kommunikasjonen (IP adresse, port nummer og intervall for henting av data), i tillegg til å skru av og på kommunikasjon med moduler og sensorer. Programmet håndterer også å kommunisere med flere forskjellige systemer samtidig.

Utfordringer og faglig utvikling

Malén elsker å lære nye ting og utfordre seg selv, og da hun fikk tildelt dette prosjektet visste hun at læringsutbyttet ville være stort!

– Jeg har fått brukt mye av kunnskapen min fra skolen om tråder (threads), protokoller og generell programmering og debugging. I tillegg har jeg lært mer om Modbus og noen andre moduler jeg ikke har jobbet med før. Da jeg fikk vite at mye av prosjektet omhandlet GUI ble jeg veldig glad, for dette er noe jeg ikke har jobbet så mye med, og visste at her ville jeg møte på en del utfordringer – som jeg ville få et stort læringsutbytte av! Det å lage brukergrensesnitt kan være krevende fordi man må sette seg inn i hvordan brukeren tenker. Her er det en del finjustering og testing som må til for at det skal fungere på best mulig måte – sånn at du er sikker på at alt fungerer, uansett hvordan forbrukeren bruker produktet på!

Svipptur til Tyskland

Etter at Malén var ferdig med prosjektet, trengte BHGE å gjøre noen endringer i programmet, og Malén fløy ned til Tyskland for å bistå.

– BHGE ønsket å legge til noen features, samt gjøre noen endringer og fikse på noen bugs. Så jeg dro ned til Tyskland og var her i to fulle arbeidsdager og bisto en av utviklerne hos BHGE. Dette var veldig kult, for jeg fikk se alle instrumentene som faktisk skulle brukes med systemet og oppsettet deres. Da jeg utviklet programmet her i Bergen satt jeg med et ganske enkelt system, og fikk blant annet ikke testet hvor bra systemet fungerte med flere tråder.

– Dette har vært et kjempe kjekt prosjekt å jobbe på! Og turen til Tyskland var veldig lærerik – lite visste jeg at ikke alle taxier i Celle har bankterminal i bilen.

FNs bærekraftsmål