fbpx
Select Page

Bærekraftige låsesystemer er ASSA ABLOYs nøkkel til fremtiden

Senior programvareutvikler fra Data Respons R&D Services Trond Hübertz Emaus er med på å forsterke utviklingsteamet hos ASSA ABLOY Global Solutions, en global leverandør av innovative adgangsløsninger. Deres trådløse og energieffektive låsesystemer bidrar til at kunder verden over kan nå bærekraftsmålene sine.

Overraskende mengde kode

– Før jeg startet i dette prosjektet hadde jeg ingen anelse om hvordan en hotelldør fungerer. Kommuniserer den med en server? Hvordan autentiserer den når du kommer med adgangskortet ditt? Hvordan vet den hvor lenge du har booket dette rommet? Det er faktisk ganske komplisert, og det er overraskende mye kode som trengs for at en slik dørlås skal fungere. Døren i seg selv er helt offline, men har visse variabler og parametere, samt kunnskap om dato og tidspunkt. Resten av informasjonen ligger i adgangskortet – slik virker det.

Holder det ryddig

Mekanikk, elektronikk og programvare – på alle nivåer er det viktig med gode løsninger og klare grensesnitt. – Utfordringen er å legge til rette for enkel integrasjon mellom software og hardware, samt å utvikle den produkt-spesifikke koden som en isolert del av programvaren. Målet er å skrive mest mulig lesbar og strukturert kode, med en veldefinert arkitektur og presise abstraksjonslag. På denne måten får vi en ryddig og oversiktlig kodebase! Det er et sårt behov for slik presisjon da det er en solid mengde kode som inngår i en moderne dørlås.

Krever disiplin

– Programvaren skal ikke bry seg om hvilken hardware, eller hvilket produkt den blir implementert i. Den skal bare leve for seg selv, og reagere på inputs og outputs. Men det å holde koden fri fra detaljer krever disiplin og veldefinerte ansvarsområder. – Du bør være forsiktig med å inkludere unødvendige detaljer i koden. Det kan være enklere der og da, for eksempel om man har knapp tidsfrist, men i det lange løp vil du få problemer. Legacy-kode har en tendens til å påføre restriksjoner over tid. Man integrerer hardwaredetaljer i koden, som over tid låser softwaren mer og mer til et bestemt sett av hardware. Det betyr at når du vil bruke programvaren til et nytt produkt oppstår det mye friksjon og behov for vedlikehold på grunn av alle de produktspesifikke detaljene i koden.

En enkel felle

– Det er en enkel felle å gå i, og som vi ønsker å unngå. Vi vil ikke ha noen produktdetaljer som sniker seg inn i koden. Programvaren designes slik at den bare bryr seg om seg selv. Vi ønsker ryddige og veldefinerte lag. Hver byggekloss skal ha en spesifikk funksjon så den vet hva den skal gjøre, og enda viktigere – hva den ikke skal gjøre. Et hyppig problem med programvare er at folk gir én modul for mye ansvar. Da ender man opp med «spagetti-kode» og et uoversiktlig rot, fordi det alltid er noe som blir påvirket andre steder.

Delt programvareansvar

Ifølge Trond er utviklerteamet en sammensveiset gruppe med delt ansvar og arbeidsoppgaver. – Som de andre utviklerne i prosjektet er jeg litt her og der. Jeg har bidratt til flere forskjellige deler av programvaren, men hovedsakelig har jeg jobbet på drivernivå og arkitektur. I tillegg har jeg også jobbet med kommunikasjon mellom forskjellige prosessorer. Hvis man vil ha en software som støtter konfigurasjoner for både enkeltprosessorer og for flere prosessorer skaper det et ekstra lag av kompleksitet, som er det jeg spesifikt jobber med nå.

Sammenhengende arkitektur

– Videre er arkitekturen den delen som er underliggende i alt vi gjør hele tiden. Uansett hvilke mål ved utformingen du setter, eller implementering du velger, vil du alltid være nødt til å gå tilbake til arkitekturen og spørre deg selv hvordan dette påvirker andre deler av koden. Jeg har lagt inn mye jobb for å bidra til en sammenhengende arkitektur. Det vil gi avkastning senere, med ryddige moduler og klare ansvarsområder, samt definisjon av de forskjellige lagene og så videre. Du har koden på toppen, deretter hardware-abstraksjonslaget, og så driverne «under panseret» med et grensesnitt direkte mot hardwaren. Arkitekturen er svært viktig når du vil holde programvaren ryddig, og ikke koblet direkte mot spesifikk hardware eller applikasjoner.

Som nevnt er ASSA ABLOY Global Solutions markedsledende innen digitale adgangsløsninger, og som pionerer innenfor industrien bidrar de med nyskapende og bærekraftig teknologi. Data Respons R&D Services er stolte av å kunne bidra til videre suksess for vår kunde.

Fakta om ASSA ABLOY Gruppen:

  • Leverer løsninger innen adgangskontroll, identifikasjonsteknologi og hotellsikkerhet
  • Etablert i 1994 gjennom en sammenslåing av ASSA i Sverige og Abloy i Finland
  • 94 Milliarder SEK i omsetning
  • 49 000 ansatte
  • Tilstedeværelse i mer enn 70 land
  • Ledende aktør i Europa, Nord-Amerika, Asia og Australia-regionen
  • Eier merkevarer som ABLOY, TrioVing, Yale, TESA, Corbin Russwin, Crawford m.fl.