PROSJEKT
Del artikkel
PROSJEKT
Del artikkel
Den blå planet, jordkloden vi alle lever på, møter hver dag på utfordringer. En av dem er jordskjelv – «et plutselig naturlig brudd i jordskorpen» som NORSAR definerer det som, forekommer hver dag over hele planeten, i større og i mindre grad.
NORSAR er en internasjonal forskningsstiftelse innen geofag, og drifter noen av verdens mest avanserte overvåkningsanlegg for observering av jordskjelv og atomeksplosjoner. Store deler av verden blir daglig rammet av at jordplater støter mot hverandre, og skaper bølgebevegelser i jordskorpen. NORSAR hjelper både Norge og store deler av verden med å overvåke, rapportere og etter beste evne forutse jordskjelv og atomeksplosjoner.
NORSAR sin kjernekompetanse er seismologi og anvendt geofysikk, samt relatert programvareutvikling. De siste månedene har Johan Markus, en av våre senior softwareutviklere, bistått NORSAR med å utvikle et analyseverktøy for seismologisk data og et rammeverk for utvikling av analysemetoder.
– Arbeidsdagen min består av statusmøter, interaksjon med forskere – som også er brukerne av programvaren, og mest av alt programmering i fullt fokus alene på kontoret mitt. Sammen med andre utviklere og seismologer bidrar jeg med utvikling av systemet – jeg designer og utvikler en desktop-applikasjon som allerede brukes internt og som vi nå videreutvikler sammen med brukerne, seismologene. I tillegg jobber jeg med å modernisere et automatisk analysesystem, bygget på samme plattform, som kjører på innkommende data for å oppdage interessante hendelser, som for eksempel jordskjelv, forklarer Johan Markus.
“Det er veldig spennende å få jobbe med noen av de fremste ekspertene innenfor fagfeltet!”
Programmerer
Hos R&D Services sikrer vi kompetanseutvikling for våre utviklere gjennom varierende, utfordrende og spennende arbeidsoppgaver. Å jobbe med forskjellige kunder og prosjekter kan på en og samme tid være både utfordrende og lærerikt – noe Johan Markus selv har fått erfare.
– Det er veldig spennende å jobbe sammen med NORSAR. For meg er seismologi et helt nytt og ukjent fagfelt, og derfor også utfordrende til tider. Men forskerne og utviklerne jeg jobber sammen med er veldig imøtekommende og de tar seg alltid tid til å forklare meg konsepter, samt drøfte løsninger. Læringsutbytte for min del er stort, ikke bare i forbindelse med å lære seg et helt nytt fagfelt, men mine Pythonferdigheter har blitt forbedret kraftig!
NORSAR bistår store deler av verden med sin ekspertise, og vi kan følge overvåkingen i sanntid på deres egen side jordskjelv.no. Tidligere i sommer fikk Johan Markus oppleve at prosjektet han jobber på ble brukt for å analysere jordskjelvet som rammet California, USA, og målte 6,4 Richters skala. Aftenposten skriver at dette er det største skjelvet i California på 20 år!
– Det å få jobbe med noen av de fremste ekspertene innen fagfeltet er veldig spennende. Og det å få være med å se prosjektet i aksjon var ganske unikt.
Jordskjelvet i California målte en styrke på 6,4 på Richters skala.
Aftenposten skriver at dette er det største skjelvet i California på 20 år.
Flere følte også skjelvet i Las Vegas, 22 mil fra skjelvets episentrum.
Johan Markus jobber både alene og i team, en arbeidsform han trives godt med.
– Mye av arbeidsdagen min består av å sitte alene på kontoret og ha full fokus på utvikling. Samtidig jobber jeg i team, som gir mye rom for diskusjoner og sparring om design og løsninger – noe som er ekstremt viktig for å få gode resultater. Dette synes jeg fungerer veldig bra i vårt team.
Johan Markus har jobbet som softwareutvikler i seks år, og R&D Services’ kombinasjon av store in-house prosjekter og konsulenttjenester er en tilværelse han mener er gull verdt.
– Hos R&D Services får jeg jobbe på forskjellige prosjekter, noe som gir meg en unik mulighet til å komme med nye impulser hver gang jeg starter i et nytt prosjekt. Det er en vinn-vinn-situasjon for både kunden og meg som utvikler – for hvert prosjekt lærer jeg meg nye ferdigheter og metoder å jobbe på, som jeg tar med meg videre til neste prosjekt.
I 2013 gikk Johan Markus ut fra NTNU med en mastergrad i teknisk kybernetikk. Og fysikken og matematikken kommer godt med hos NORSAR.
– I møte med seismologi kjenner jeg igjen noe av matematikken og fysikken fra studiet mitt. I tillegg får jeg brukt programmeringsferdighetene mine, men mye av denne kunnskapen kommer fra 6 år i faget. Min arbeidserfaring har gitt meg mange styrker – blant annet vurderer jeg alltid hvilken måte som er den mest optimale å jobbe på. Jeg er opptatt av å ikke bli «låst» i en retning, men heller være fleksibel og våge å prøve ut nye løsninger. Jeg vurderer derfor alltid måten vi gjør ting på og rammeverket som blir brukt, samtidig som jeg ikke «finner opp hjulet på nytt». Så snart jeg føler at problemet vi prøver å løse kan ha vært møtt av noen før, bruker jeg heller tiden på å finne et bibliotek eller et rammeverk av god kvalitet. Hos NORSAR får jeg gjort nettopp dette – de er opptatt av å bruke state-of-the-art programmeringsspråk og rammeverk, samtidig har jeg stor frihet i hvordan jeg løser arbeidsoppgavene mine, avslutter Johan Markus.
Hør Annie Jerkins, Geofysiker hos NORSAR, forklare hva et jordskjelv er:
R&D Manager